SınIrSıZ pAyLaŞıM aLaNı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ÇOCUKLARDA KANSER HASTALIKLARI !

Aşağa gitmek

ÇOCUKLARDA KANSER HASTALIKLARI ! Empty ÇOCUKLARDA KANSER HASTALIKLARI !

Mesaj  admin Cuma Ağus. 08, 2008 6:25 pm

ÇOCUKLARDA KANSER

Kanser her yaşta görülebilecek bir hastalık olmasına rağmen yetişkinlerde daha çok görülür. Yetişkinlerde görülen akciğer, mide, barsak kanseri gibi kanserler, çocuklarda görülen kanserlerin %2sini teşkil eder.

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KANSERLER VE ORANLARI

Kanserli kan hücresi
Kanser Türü Oran
Lösemiler %30
Lenfomalar %20
Sinir Sistemi tümörleri %10-15
Nöroblastoma %7-8
Wilms tümörü %6-7
Rabdomyosarkom %5-6
Kemik tümörleri %4-5
Germ hücreli tümörler %3-4
Retinoblastomalar %2-3
Karaciğer tümörleri %1


Çocuklarda Kanser Nedenlerİ
Kalıtsal Faktörler: %5
Çevresel Faktörler: %80
Bilinmeyen Faktörler: %15
Görüldüğü gibi kalıtsal faktörlerin etkisi oldukça düşük olmakla birlikte, yine varlığı söz konusudur.

Bazı ailelerde genetik şifreyi kontrol eden genlerde bir bozukluk saptanmıştır. Normalde hücre bölünmesi esnasında genetik şifrede bir bozukluk olursa bu genler hücre bölünmesini durdurur. Bu bozukluk düzelirse bölünme devam eder aksi takdirde bu hasta hücreler intihara sevk edilerek yok edilir. Bağışıklık sistemimizin bu eşsiz yapısı sayesinde kontrol genleri ile ilgili bir bozukluk varsa, kanser gelişme riski artar.


Bu tür ailelerde çocuklarda kanser oluşma riski 20 kat daha fazla görülmektedir. Ailede alkol kullanımı, bazı kimyasal ilaçların alımı, zirai ilaçlar, metal boya ürünleri, petrol, sigara kullanımı ve pasif içicilik, kimyasal çözücüler gibi bazı maddelerin çocuklarda kanser riskini artırdığı düşünülüyorsa da kesinlik kazanmamıştır.

Hamilelikte radyasyona maruz kalmak da çocuklarda kanser riskini 3 kat artırabilir. Akraba evlilikleri de kanser riskini artıran etkenler arasındadır.

ÇOCUKLARDA KANSER BELİRTİLERİ
Kanser hastalığının her organ ve dokudan kaynaklanabileceğini düşündüğümüzden, köken aldığı yere ve tümöre göre farklılık gösterebilir. Ayrıca bunlar farklı hastalıkların belirtileri olabilir ve olasılık daha yüksektir. Fakat rahatsızlıkların ciddiye alınması ve zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulup gerekli incelemenin yaptırılması, erken teşhis açısından çok önemlidir.


ERKEN TEŞHİS

Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken tanı çok önemlidir. Çocukta beze, kansızlık, karın şişliği, herhangi bir dokuda anormal bir büyüme fark edildiğinde derhal hekime başvurmalı ve nedeni araştırılmalıdır.

Hastada solukluk, deride nokta kanamalar veya morluklar, halsizlik, yorgunluk, kemik ağrısı gibi belirtiler varsa; dalağı ve karaciğeri, bezeleri büyümüşse akla öncelikle lösemi gelmelidir. Bu durumda hemen bir kan tetkiki ve kesin tanı için gerekiyorsa kemik iliği tetkiki yapılır.

Lenf bezi büyümelerine ateş, gece terlemeleri, halsizlik, kilo kaybı, kaşıntı gibi belirtiler eşlik ediyorsa, Hodgkin hastalığı düşünülmelidir. Tanıya, lenf bezinden biyopsi yapılarak gidilir.

Küçük çocuklarda ağrısız bir karın kitlesi, deri altında küçük şişlikler (nodül), öksürük veya ateş, solukluk, gözlerin tek veya çift taraflı öne fırlaması ve göz çevresinde morluk gibi belirtiler, kemik ağrıları varsa nöroblastoma adı verilen böbreküstü bezinden veya sempatik sinir sisteminden kaynaklanan bir tümör akla gelir. Tanıya biyopsi veya kemik iliği tetkiki, idrarda vanil mandelik asit testi (VMA testi) ile gidilir.

Ağrısız karın kitlesi veya nadiren karın ağrısı ve karında şişlik, idrarda kan, gözün renkli tabakası irisin yokluğu gibi belirtiler küçük bir çocukta böbrek tümörünü (Wilms tümörü) düşündürmelidir. Tanı, görüntüleme yöntemleri (MR veya BT) ve biyopsi ile konur.

Karaciğer bölgesinde şişlik, sarılık, bulantı, kusma, kilo kaybı gibi belirtiler ise karaciğer tümörünü akla getirmelidir. Bu durumda kanda alfa-fetoprotein (ALP) denen bir madde yükselmiş olarak saptanacaktır. Tanı biyopsi ile konur.


ÇOCUKLARDA KLASİK KANSER TEDAVİLERİ

Cerrahi Tedavi
İlaç tedavisi (Kemoterapi)
Radyoterapi
Destek tedavisi
Koruyucu tedavi
Psikolojik tedavi.

Tedavi süreleri teşhisi konulan hastalığın cinsine göre değişkenlik göstermekle birlikte 6 ay ile 2 yıl arasındadır. Tedavinin başarı şansı henüz çok yüksek değildir. 5 yıllık yaşama şansı %20 olarak tıbbi kaynaklarca verilmektedir. Tabii bu hastalığın türü, teşhis konulduğundaki yayılma derecesi ile orantılıdır. Bu sebeple şüphe duyulduğunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması ve tanı konması çok önemlidir.

Tedavilerle kontrol altına alınmış ve tedavisi bitirilmiş hastalarda tekrarlama riski çok fazla olduğundan tedavinin geç yan etkileri ve tekrarlama şansı açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir.



KAYNAK : Suspect


http://www.herbalistbozkurtbey.com/index.php?p=cocuk-kanseri&ho=1
admin
admin
Admin

Mesaj Sayısı : 178
Kayıt tarihi : 25/05/08
Yaş : 32
Nerden : istanbul

http://portal.forumgabon.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz